Θολό το τοπίο των επεκτάσεων για τις περιοχές κοντά στο δίκτυο Natura

Θολό το τοπίο των επεκτάσεων για τις περιοχές κοντά στο δίκτυο Natura

Αρ. Πρωτ. 9759/25.01.2011

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Ανησυχία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, αλλά και σε τοπικούς φορείς προκαλεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορά τη βιοποικιλότητα. Αν και πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου ελκυστικό σε θέματα περιβάλλοντος και περιβαλλοντικής προστασίας, ωστόσο είναι καταδικαστικό για πολλές περιοχές. Συγκεκριμένα, καταδικαστική είναι η πρόταση του σχεδίου νόμου, που αφορά στα όρια των επεκτάσεων περιοχών που έχουν συσχέτιση με τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura. Μόνο στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, είναι στον αέρα τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια 14 δήμων που αφορούν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Δέλτα Αξιού, ανατολικά του νομού στην περιοχή της Επανομής και της Μηχανιώνας, όλη η επαρχία Λαγκαδά και περιοχές γύρω από τις λίμνες Κορώνειας, Βόλβης και τα Στενά Ρεντίνας, είναι περιοχές στις οποίες τίθεται το νέο αυστηρότερο πλαίσιο αδειοδότησης για έργα, καθώς αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura. Αποτέλεσμα του σχεδίου νόμου θα είναι αντί να προστατευτεί το περιβάλλον, να αυξηθεί η αυθαίρετη δόμηση και να υποβαθμιστεί το περιβάλλον. Έτσι, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, θα απαξιωθούν περιουσίες και θα πληγούν ανεπανόρθωτα μεγάλες εκτάσεις. Η περιβαλλοντική προστασία απαιτεί εξειδικευμένες μελέτες, που θα πρέπει να βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κάθε τόπου και στην ουσιαστική προστασία των περιβαλλοντικά αξιόλογων περιοχών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να τροποποιήσει τη συγκεκριμένη διάταξη, που αφορά στις επεκτάσεις των περιοχών που σχετίζονται με το δίκτυο Natura, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων και να υπάρχει ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος;

Απάντηση Υπουργείου